Selecteer een pagina

Als coördinator gebouwbeheer van de Vereniging het Stadshuus is Herman Neppelenbroek (69) verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebouw. Daartoe zette hij de organisatie van de bedrijfshulpverlening (BHV) op en liet vijftien vrijwilligers en huurders een BHV-cursus volgen om de veiligheid voor gebruikers van het gebouw te borgen.

Door Ina Stoel
Elementen van EHBO zitten in deze opleiding, zoals wonden behandelen, welk verband te gebruiken bij welke verwonding. “Voor mij was het een eyeopener te leren hoe gemakkelijk het is anderen te helpen als het erop aankomt”.

“Reanimatie is daarin ongelooflijk belangrijk. Ik wilde dieper op deze stof ingaan en volgde om die reden de AED (Automatische Externe Defibrillator) opleiding in Laren. Er bestaat het oproepsysteem ‘Hartslag nu’, waarbij ik via 112 opgeroepen word als er binnen mijn gebied iets aan de hand is, bijvoorbeeld een hartstilstand. De straal van dit gebied is sinds een aantal jaren gelukkig afgenomen tot minder dan een kilometer. Door het toegenomen aantal AED-apparaten én het aantal mensen dat een AED-opleiding heeft gevolgd. Elk jaar wordt Herman zowel getraind in de BHV als in het reanimeren. Het doet hem goed te weten, dat wanneer hij opgeroepen wordt, hij ook echt kan ingrijpen. “Ik ben 7 dagen in de week 24 uur per dag beschikbaar. Mijn telefoon is zo ingesteld, dat bij een oproep per sms het meest irritante en harde geluid start, zodat ik zeker weet er niet doorheen te slapen. Overlevingskansen en hartschadeproblemen hangen direct samen met snelheid van handelen. Die directe doodsdreiging helpen voorkomen is wat me drijft. Ik ben met pensioen, dus ik heb de tijd om te reageren, zowel overdag als ’s nachts. In het begin werd ik bijna wekelijks opgeroepen. Het schema ‘wat te doen in welke volgorde’ en een mondkapje liggen altijd paraat. Na een oproep op weg er naar toe ben ik nog snel even de kennis aan het ophalen. Het mooie is, dat ik het samen met mijn vrouw doe, dus we kunnen direct taken verdelen en elkaar aflossen. Reanimeren is namelijk fysiek zwaar werk. Ik ben op zo’n moment alleen maar bezig met het hele proces zo goed mogelijk te doen. Pas later is er het besef, dat de persoon ook dood had kunnen gaan. Als de ziekenwagen arriveert, nemen die het over. Ironisch genoeg kreeg ik in 2016 zelf een hartaanval. Het besef van het belang te kunnen reanimeren is daarmee nog meer toegenomen”. Via 112 zijn gediplomeerde AED’ers in het hele land oproepbaar. “Onlangs waren we op een verjaardagsfeestje in Apeldoorn toen er een oproep kwam. Met de dochter van de jarige konden we snel ter plekke zijn”.