Selecteer een pagina

Fluorescerende knaloranje jassen moeten de aandacht van de overige weggebruikers trekken. Hier steken kinderen veilig over bij het naar school gaan. “Toch is het belangrijk contact met de bestuurder te maken. Laatst was er nog een automobilist druk doende met haar mobiel en stond ik hevig zwaaiend op de weg om de auto te laten stoppen. Gelukkig is er nog nooit iets ernstigs gebeurd, zolang ik dit doe.”

Door Ina Stoel
Conny Benning (48, tandartsassistente) uit Barchem is opgegroeid met het motto: ‘Je staat voor elkaar klaar’. “Mijn ouders deden het, wij doen het en onze kinderen balen nu als ze niet worden gevraagd voor iets wat er in of om Barchem gebeurd en waar ze eigenlijk wel bij hadden kunnen helpen.

Conny co├Ârdineert naast haar brigadierwerk de overige 25 vrijwillige brigadiers, vooral ouders en grootouders. In tweetallen staan ze een half uur per week in de ochtend of middag bij een oversteekplaats. “Ik heb veel respect voor mensen, die kinderen uit het buitengebied helpen bij het veilig oversteken van de drukke weg. Ze zouden ook kunnen denken ‘het zijn mijn kinderen niet’. We krijgen voorlichting van de politie. Ze laten een film zien en we krijgen inzicht in de lengte van de remweg van auto’s. Eigenlijk helpen we de kinderen uit te kijken.”

Conny is in het bezit van een kinder-EHBO-diploma, ze is BHV’er en doet mee aan ‘Hartveilig wonen”. Wat erg fijn is als je bij verschillende evenementen aanwezig bent. Ze is lid van de klankbordgroep nieuw onderwijs concept, de commissie rommelmarkt en verzorgt de catering voor verschillende organisaties. Met zelfspot zegt ze: “Als kartrekker moet je ook wel een beetje typisch zijn. Het is een belachelijke hoeveelheid uren die je in de organisatie van allerlei evenementen stopt. Vooral het meer onzichtbare werk kost veel tijd. Op de dag zelf zijn er vaak voldoende vrijwilligers te vinden”. De catering van de Barchemse paardencross vindt plaats in een tent. “Ik sleep dan mijn halve huisraad mee, zodat ik alles bij de hand heb. Liters water voor ranja, koffie en thee. Ten allen tijde zelfvoorzienend dat leer je wel”.

Volgens Conny wordt het meeste vrijwilligerswerk gedaan door mensen die in het dagelijkse leven het drukst zijn. “Van elkaar helpen wordt de wereld mooier. Het is erg belangrijk dat mensen met verschillende kwaliteiten op de goeie plek staan. Het gaat om de saamhorigheid. De verbinding die ik voel met mensen na het samen doen van een flinke klus. Die mensen staan me ineens zoveel nader. En dat geeft een enorm goed gevoel”. En die zijn er in Barchem gelukkig heel veel! Kijk ook op vrijwilligerscentralelochem.nl