Selecteer een pagina

“Het is triest in armoede te moeten opgroeien. En er ís veel armoede in deze gemeente”, vertelt Marian Neels (44). “Er zijn alleen al in onze gemeente zo’n 500 gezinnen, die op of onder de armoedegrens leven. Het is bekend hoe lastig het is uit de armoede te komen. Ik vind het fijn een bijdrage te leveren aan het voorzien in behoeften, waar mensen zelf geen geld meer voor hebben. Zoals een winterjas voor hun kind”.

Door Ina Stoel
Marian doet graag iets goeds voor een ander. Op de eerste zondag van de maand kunnen klanten bij de Kledingbank maximaal vijf stuks kleding gratis komen halen. Marian neemt ook altijd haar 11 jarige dochter mee. “Ik wil mijn kinderen graag bijbrengen om aan méér te denken dan alleen aan zichzelf zonder daar altijd gelijk iets voor terug te krijgen. Gelukkig werken we in een gezellige groep vrouwen met diverse leeftijden. Op zondag zijn we meestal met z’n zevenen. Mensen helpen met het uitzoeken van kleding, de balie bezetten, iemand bij de computer en controle in de winkel. Dat laatste is helaas nodig, net als een systeem om te controleren of iemand recht heeft op gratis kleding”.

“Op maandagavond kan er kleding worden ingebracht. Het meeste is tweedehands, gebracht door particulieren uit Lochem. Soms ook nieuwe kleding van een dameskledingzaak in de stad. Alles wordt gesorteerd en ingehangen. Behalve kleding zijn er schoenen, sieraden, sjaals, riemen en handschoenen te krijgen. Ook damestasjes en mutsen, afhankelijk van het seizoen. Tweemaal per jaar is er een verkoopdag in verband met de wisseling van het seizoen. Wat overblijft wordt gedoneerd aan goede doelen, zoals weeshuizen”. Marian reageerde in 2015 op een advertentie van de vrijwilligersvacaturebank. Lorel Vlaanderen wilde een Kledingbank in deze gemeente opzetten en vroeg hulp bij de organisatie hiervan. Een echt burgerinitiatief dus! “Ik ben meer een organisatorisch type, dan dat ik graag in kleding zit te wroeten”, aldus Marian. Vanaf de eerste vergadering is ze bij dit initiatief betrokken. De Kledingbank zit in het Stadshuus op de eerste etage. Begonnen met kinderkleding is het hele assortiment nu aanwezig. “We kunnen wel meer jongens- en mannenkleding gebruiken, die zijn duidelijk minder beschikbaar. En we krijgen voor het eerst subsidie!” Kledingbank heeft een eigen website en facebookpagina. Vroeger, in 2015, was er ook een sociale kant: een koffietafel, een kapster, iemand die met lapjes in de weer was, een man die schilderde. Marian zou dit graag opnieuw opstarten. “O.a. om eenzaamheid tegen te gaan. Maar dan hebben we wel meer vrijwilligers nodig…..”.