Selecteer een pagina
Het eerste wat opvalt is de enorme ruimte bij binnenkomst in de legotheek in Eefde. Margaretha van de Werfhorst (40) en Marco Naafs (41), vrijwilligers, grijnzend: “Veel mensen zijn verrast bij hun eerste bezoek”. De legotheek is gevestigd in de voormalige Detmerskazerne. Het is een mooie lichte ruimte met tafels om op te bouwen. En stellingkasten vol setjes bouwstenen, keurig geordend op alfabet en voorzien van plaatjes, labels en een folder met onderdelen.

Door Ina Stoel

Marco speelt van jongs af aan met lego. Het sprak voor hem vanzelf zich als vrijwilliger te melden, toen de vrijkomende bibliotheekruimte in Eefde werd omgebouwd tot legotheek. Het was een heel werk, dat gerealiseerd is met diverse vrijwilligers van het eerste uur. Inmiddels is ook Marco’s vriendin Margaretha met het legovirus besmet. “Als kind speelde ik met het lego van mijn broer. Het was toen toch vooral een jongensding”. Thuis hebben ze een grote voorraad lego opgebouwd. Zeven dagen in de week zijn ze met lego en alles er omheen bezig. Dat wordt een beetje té veel. Er moet tenslotte ook gewerkt worden. Ze zijn naarstig op zoek naar anderen, zeker ook jongeren, die dit hardwerkende gezellige team vrijwilligers wil komen versterken. “Al vanaf 14 zijn jongeren welkom”, benadrukken ze.

De collectie is zeer uitgebreid. Er zijn eenvoudige setjes tot hele bouwwerken, zoals de Taj Mahal in India. Er kan geleend worden én er kan ter plaatse worden gebouwd. Marco maakt inmiddels eigen creaties van legostenen. Hij bouwde bijvoorbeeld een groot station voor de modeltreinenbeurs in Zutphen. Bezoekers waren laaiend enthousiast. Margaretha geniet van dit enthousiasme. “Meestal begint het met een moeder, die wat lego komt lenen voor een kind. Later ook voor haarzelf of een setje voor manlief. Tenslotte worden de grootste pakketten door vader geleend.” In de zomer werkt de legotheek met 2 á 3 vrijwilligers, in de winter zijn er dagelijks wel zo’n 4 á 5 nodig. De diversiteit aan taken is groot. De praktijkschool uit Zutphen komt bijvoorbeeld met 18 leerlingen en een leraar langs. “Als deze vaak drukke jongeren na een paar minuten allemaal geconcentreerd aan tafel zitten te bouwen, kan mijn dag niet meer stuk”, aldus Marco. Ook de buitenschoolse opvang maakt er soms een activiteit van. “Onlangs kwam een vader met een brede glimlach ons bedanken”, vertelt hij. “In plaats van zwijgende pubers achter hun smartphone, zitten de kinderen thuis nu aan tafel te bouwen.” De opzet, kinderen weer aan het bouwen te krijgen, is dan ook ruimschoots geslaagd. Een passie voor lego is als vrijwilliger niet nodig, “Dat brengen wij hen hier wel bij”.

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. Meer artikelen op vrijwilligerscentralelochem.nl