Selecteer een pagina

In 2010 kreeg Saskia van Egmond (40), alleenstaande moeder met twee jonge kinderen waarvan één op het speciaal onderwijs, te horen, dat ze lijdt aan multiple sclerose (MS). Ze werd voor haar werk afgekeurd. Waarmee haar wereld plotsklaps drastisch inkromp. Na diverse schubs heeft Saskia nu vooral last van te weinig en wisselende energie, aangezichtspijnen en zenuwpijn in beide benen. Door de training ‘Can do’ met lotgenoten van het MS fonds leerde ze vooral te kijken naar wat ze nog wél kan.

En dat is héél wat. Een ochtend per week werkt Saskia op de Vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem. Ze is secretaris bij de Stichting Oranje Comité Epse. En helpt in dat kader mee aan de organisatie van Koningsdag. Tijdens Zomerspelen wordt Saskia gevraagd de mini-talentenshow te presenteren. “De meeste energie krijg ik echter van mijn theatergroep Sequoia. Professioneel regisseur Willem Westermann en ik hebben de groep in 2016 opgericht. Willem, afkomstig uit Utrecht en sinds 2 jaar woonachtig in Epse, wilde graag iets in onze gemeenschap doen. Vorig jaar november kwam ons eerste stuk ‘Nu even wel’, geschreven door Maria Goos, op de planken. Maar liefst 140 mensen kwamen kijken, voor nog meer belangstellenden was geen plek. We kregen veel waardering uit ons dorp en dat geeft me kracht”

De groep Sequoia, genoemd naar een grote boom in het Epser bos, telt nu 9 leden.
Er wordt elke week in de J. van de Hoevenschool geoefend. “Het ontwikkelen van acteertalent is ook nadrukkelijk onderdeel van het programma”, vertelt Saskia enthousiast. Het volgende stuk gaat ‘Alle Tijd’ heten en is een eigen productie. Het gaat over ouder worden en ouderdom in al zijn facetten. Men beoogt het stuk volgend voorjaar uit te voeren in diverse omliggende plaatsen.
“We krijgen subsidie van de Gemeente Lochem en van het Prins Bernhard cultuurfonds. Uit de begroting betalen we de kosten, die niet gratis te verwerven zijn. We proberen zoveel mogelijk met gesloten beurzen te werken. Vorig jaar verzorgde haarstudio Totaal bijvoorbeeld alle kapsels en schmink en kreeg daarvoor publiciteit terug”.

Saskia heeft ook de PR in haar portefeuille. “Ik heb een website gemaakt. Verder maken we reclame door flyers, posters, een megagroot spandoek en stukjes in de Berkelbode en op facebook. Voor mij is het vooral belangrijk bezigheden te hebben, waar ik energie van krijg. En het is essentieel voor mij de deur uit te gaan en onder de mensen te zijn. Mijn vrijwilligerswerk helpt me daar enorm bij”.

Meer info: http://www.tgsequoia.nl/