Selecteer een pagina


Kennis delen zodat anderen in Lochem daar beter van worden. Een uitdaging die ook Monic van Braak en Lianne Paalman van het gebiedsteam van de gemeente Lochem aangaan. Ze verzorgen de training ‘Wat als ik iets zorgelijks zie?’ in oktober. Deze geeft handvatten bij het signaleren van zorg bij kinderen of volwassenen. Bijvoorbeeld bij het doen van een vrijwilligersklus of het geven van een sporttraining.

Lianne. “Je komt allemaal wel eens in een situatie waarin je een vervelend onderbuikgevoel krijgt. Bijvoorbeeld omdat je ‘vreemd gedrag’ ziet. Maar wanneer is het nou zorgelijk? En vooral: wat kun je ermee doen? Dat is vaak het lastigeā€¦”. In de training komt vooral het herkennen van zorgsignalen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor een vervolg: wat kun je doen als je zorgsignalen tegenkomt?

Mensen doen vaak niets met een onderbuikgevoel. Dat is volgens Monic en Lianne ook heel normaal. Monic: “Zoiets gaat vaak onbewust en heeft meerdere redenen. Zo vragen mensen zich af of ze het wel goed hebben gezien. Of vinden ze niet dat ze zich ermee moeten bemoeien. Daarnaast weten veel mensen niet wat zorgsignalen zijn.” Ze benadrukken dat vrijwilligers het vervolgens niet zelf op hoeven te lossen. “Tijdens de training gaan we na waar je met zorgen naar toe kunt. Dat kan binnen je vereniging of organisatie zijn, anoniem bij Veilig Thuis, maar ook bij ons als gebiedsteam.”

Beiden hebben meerdere redenen om de training te willen geven. Lianne: “Mensen lopen vaak te lang met een niet pluis gevoel rond. Dat is voor de mensen die het aangaat niet prettig maar ook niet voor de vrijwilligers zelf.”

Een training rondom signaleren van zorg binnen de Vrijwilligersacademie is volgens Goverien Teerds van de Vrijwilligerscentrale belangrijk. “Hiermee geef je handvatten om (verergeren van) problematische situaties te voorkomen. Vrijwilligers komen vaak veel dichter bij mensen dan professionals. Daarnaast brengen ze over het algemeen meer tijd samen door.” De training wordt twee keer aangeboden, in Gorssel en Lochem en is geschikt voor iedereen die wel eens iets vrijwillig doet. Goverien: “Zoals we altijd zeggen: van luizenmoeder tot penningmeester. Iedereen kan gratis meedoen aan al onze trainingen.”

De training ‘Wat als ik iets zorgelijks zie?’ wordt gegeven op 17 oktober in Gorssel en op 24 oktober in Lochem. Opgeven kan door een mail aan vrijwilligersacademie@welzijnlochem.nl of te bellen naar SWL: 0573-297000. Meer aanbod van de vrijwilligerscentrale is te vinden op www.vrijwilligerscentralelochem.nl/vrijwilligersacademie