Selecteer een pagina

Een jubileum. Zo kun je 50 jaar vrijwilligerswerk in Harfsen van Ab Muil (73) gerust noemen. Ab heeft in die jaren veel werk verzet. Voorheen onder andere bij volleybalvereniging SV Harfsen en deels nog bij motorclub Hamac en sinds 1988 bij Dorpshuus Hoeflo. “Ik ben niet de enige”, benadrukt hij keer op keer, “sommigen doen veel meer.” Dat kan best zo zijn, maar Ab zet wel het goede voorbeeld. En die doet nog altijd volgen.

Op 23e jarige leeftijd begon Ab zich al druk te maken in het dorp waar hij al zijn hele leven woont. Niet druk in het hoofd maar gewoon handen uit de mouwen. Na het opzetten van een volleybalvereniging kwam hij zelf in het bestuur, als secretaris. Ab: “Harfsen was veel kleiner dan nu. Toen was je als bestuur zo klaar. We gingen samen zitten en begonnen met de vraag: is er nog wat? Nee? Dan gingen we samen wat drinken.” Een tijd lang is Ab naast zijn werk in de technische groothandel ook mantelzorger geweest voor zijn ouders. “Toen was me het vrijwilligerswerk wel eens te veel. Aan de andere kant: het gaf ook de nodige afleiding.”

De rol van secretaris is de rode draad in het curriculum van Ab. Volgens hem is deze rol het leukst, “omdat je de spil bent in de vereniging”. Het is wel een taak die tijd kost, ”als bestuursleden komen we eens per maand samen. Als secretaris ben je daarnaast ook bij alle commissies. Aan de andere kant: je weet dan ook alles.”

Ab heeft het uitgerekend: als secretaris heeft hij in 50 jaar voor zo’n 8 verenigingsbesturen en commissies totaal ongeveer 1400 notulen gemaakt. Ab: “Ik maak ‘ouderwets’ lange notulen. Dat gebeurt nog maar weinig. Helaas, want ook de mensen die er niet waren moeten mee kunnen voelen hoe de sfeer was en wat er zoal besproken is.” Notulen hebben een mooie bijkomstigheid: bij jubilea kun je er veel informatie in vinden. Een historisch document.

Ab ziet graag dat nog meer mensen zich vrijwillig inzetten. Daar maakt hij zich ook hard voor. Ab: “ik vraag mensen meer dan eens persoonlijk of ze iets willen doen. Meestal zegt iemand eerst nee, daarna twijfelen ze, gaan ze het een keer proberen en doen het dan vaak toch.” Bestuursfuncties zijn het lastigst te vervullen. Onterecht, volgens Ab. “ik heb ook ooit gedacht: dat kan ik toch niet. Maar bestuursfuncties klinken vaak ingewikkelder dan dat ze zijn. Dat is jammer want dat nodigt niet  uit om het te gaan doen.”

Of Ab niet moe is na zo’n lange tijd vrijwilligerswerk? “Zeker niet,” verzekert Ab, “Ik merk wel dat ik ouder wordt maar ik haal er nog steeds voldoening uit als bepaalde dingen weer klaar zijn. Zoals een opbouw van een podium of een andere klus. Als we na een klus bij elkaar zitten dan geeft dat veel voldoening.” Ab: “Ik ga wel wat minder doen, want er is binnen Hoeflo een opvolger voor mij als secretaris gevonden. Maar het is wel belangrijk dat ik iets om handen heb.” Gelukkig maar; voor Ab, en voor Harfsen.