Selecteer een pagina

Een jubileum. Zo kun je 50 jaar vrijwilligerswerk in Harfsen van Ab Muil (73) gerust noemen. Ab heeft in die jaren veel werk verzet. Voorheen bij volleybalvereniging SV Harfsen en deels bij motorclub Hamac en sinds 1988 bij Hoeflo. “Ik ben niet de enige”, benadrukt hij keer op keer, “sommigen doen veel meer.” Dat kan best zo zijn, maar Ab geeft wel het goede voorbeeld.

Door: Wendy Goodin
Op 23-jarige leeftijd begon Ab zich al druk te maken in het dorp waar hij al zijn hele leven woont. Niet druk in het hoofd maar gewoon handen uit de mouwen.

Na het opzetten van een volleybalvereniging kwam hij zelf in het bestuur, als secretaris. Ab: “Harfsen was kleiner dan nu. Toen was je als bestuur zo klaar. We gingen samen zitten en begonnen met de vraag: is er nog wat? Nee? Dan gingen we samen wat drinken.”

Een tijd lang is Ab naast zijn werk ook mantelzorger geweest voor zijn ouders. “Toen was het vrijwilligerswerk wel eens te veel. Aan de andere kant: het gaf ook afleiding.” De rol van secretaris is de rode draad in het curriculum van Ab. Volgens hem is deze rol het leukst, “omdat je de spil bent in de vereniging”. Het is wel een taak die tijd kost, “als bestuur komen we eens per maand samen. Als secretaris ben je daarnaast ook bij alle commissies. Je weet dan ook alles.”

Ab heeft het uitgerekend: als secretaris heeft hij in 50 jaar voor 8 verenigingen 1400 notulen gemaakt. “Ik maak ‘ouderwets’ lange notulen. Dat gebeurt nog maar weinig. Helaas, want ook de mensen die er niet waren moeten weten wat de sfeer was en wat er besproken is. “Notulen hebben een mooie bijkomstigheid: bij jubilea kun je er veel informatie in vinden. Een historisch document.

Ab ziet graag dat nog meer mensen zich vrijwillig inzetten. Daar maakt hij zich hard voor. Ab: “Ik vraag mensen meer dan eens persoonlijk of ze iets willen doen. Meestal zegt iemand eerst nee, daarna twijfelen ze, gaan ze het een keer proberen en doen het dan vaak toch.”

Bestuursfuncties zijn lastig te vervullen. Onterecht, volgens Ab. “Ik heb ook ooit gedacht: dat kan ik toch niet. Maar bestuursfuncties klinken vaak ingewikkelder dan dat ze zijn. Dat is jammer want dat nodigt niet uit om het te gaan doen.”

Of Ab niet moe is na zo’n lange tijd vrijwilligerswerk? “Zeker niet, ik merk wel dat ik ouder word, maar haal nog steeds veel voldoening als we een klus geklaard hebben.” Van stoppen is dan ook geen sprake. “Ik ga wel wat minder doen, er is voor mij een opvolger als secretaris bij Hoeflo gevonden, iets om handen hebben blijft belangrijk voor mij.” Gelukkig maar; voor Ab en Harfsen.