Selecteer een pagina

De illusie “dat overkomt mij niet” werd bij Gerrit-Jan Brinkman (59) al op zijn 50e gebroken toen bij hem lymfeklierkanker werd vastgesteld. Gerrit-Jan:  “Ik heb altijd veel aan sport gedaan en Maarten van der Weijden en Bibian Mentel werden mijn grote voorbeelden. Helaas hield ik na de noodzakelijke behandelingen té veel klachten. Ik zag, net als mijn werkgever (ik was grafisch technicus), dat zowel werken als presteren niet meer ging. Afgekeurd en in de WAO zitten kwam hard aan. Ik voelde mij een profiteur. Toen er ook privé nog van alles mis ging, zakte mijn eigenwaarde naar een absoluut dieptepunt”.

Door Ina Stoel.

“Na twee jaar ben ik voorzichtig aan met vrijwilligerswerk gestart. Eerst een uur per dag, een paar keer per week. Als chauffeur maaltijden rondbrengen, als maatje bij iemand koffie drinken of de hond uitlaten, divers werk vanuit Humanitas en Vluchtelingenwerk. Ook heb ik lange tijd de G-groep in de Beemd begeleid en ik was klusjesman bij het zwembad. Tenslotte ging ik als vrijwilliger samen met de bewoners in de tuin van de verslavingszorg werken. Mijn energie nam toe, ik had structuur in de dag en ik betekende weer iets”.

Terugkeer naar de arbeidsmarkt bleek onverwacht -na ook nog een hartinfarct met complicaties- niet meer mogelijk. Gerrit-Jan moest zich in zijn leven nóg een keer heroriënteren.  Dat is met veel moeite en hulp gelukt. “Betaald werk is voor mij niet meer haalbaar. Vrijwilligerswerk heeft mij heel veel gebracht. Als ik mensen blij zie kijken, omdat hun hekje is gerepareerd, is dát mijn beloning. Dát geeft mij energie. Ik heb door het vrijwilligerswerk weer structuur en eigenwaarde. Ik voel me goed, ik beteken iets, hoor erbij en heb collega’s. Daarom heb ik op mijn arm LEEF laten tatoeëren. Dat is nu mijn motto en als ik het even niet zie zitten, kijk ik dáár naar. Ik werk nu in de Superrr (supermarkt met meerwaarde) in Almen. Het gehanteerde concept is hier, dat er mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is helemaal mijn ding. Ik werk graag met deze groep samen. Ik kan een gesprek met hen hebben en laat ze in hun waarde. We brengen twee keer in de week boodschappen naar de verslavingszorg in Eefde, ik hou met anderen de tuin van de Superrr op orde, haal bloemen op en breng boodschappen rond.  En help –als het nodig is- met vakken vullen en de winkel op orde houden”.

Gerrit-Jan vindt het belangrijk anderen die in de put belanden te vertellen, dat er opnieuw perspectief kan komen. “Je kunt als mens zóveel doen als je tijd hebt. In vrijwilligerswerk zitten alle aspecten die je als mens nodig hebt. En er zijn zóveel mogelijkheden. Voor mij is vrijwilligerswerk essentieel!