Selecteer een pagina

Muziek is in het leven van Greetje Buikstra (66) één van de belangrijkste voedingsbronnen. Ze heeft in haar huis veel instrumenten staan, waaronder een Keltische harp en een luit.

Door Ina Stoel

Na 10 jaar als zangeres in een popgroep stapte ze in 1980 over naar de klassieke (koor)zang. Sinds 2004 speelt ze in een ensemble voor middeleeuwse muziek. “Van de liederen die wij uitvoeren zoek ik altijd de originele bron. Muziek werd destijds heel anders genoteerd dan tegenwoordig. Dat kan een enorm verschil maken”.

Meestal kwam Greetje via iemand in haar omgeving in het vrijwilligerswerk terecht. Door haar kinderen werd ze leesmoeder en verkeersbrigadier. Op de middelbare school hielp ze in de kantine.

“Nu ben ik via mijn man betrokken bij de organisatie van concerten in de Kapel op ’t Rijsselt in Eefde. Ik doe van alles. Ik neem de telefoon aan, zit aan de kassa, en doe de eindredactie van de seizoensbrochure. Maar ook gewone dingen als de concertzaal stofzuigen, dweilen en de wc’s poetsen. Dat doen we altijd met een groepje vrijwilligers. Heel gezellig zo met elkaar.”

Greetje helpt ook bij het samenstellen van het seizoensprogramma. Veel musici bieden zichzelf aan. Soms gaan Greetje en haar man naar een optreden luisteren. “Kwaliteit is voor ons het belangrijkste”. Eenmaal per jaar gaan ze naar de Dag van de Klassieke Muziek in Utrecht. “Er zijn juweeltjes bij. Maar het blijft een puzzel. Dagen en tijdstippen moeten passen in het programma van zowel het ensemble als van ons. Bovendien willen we diversiteit. Zowel wat de bezetting betreft, de periode waarin de muziek geschreven is, als wel de afwisseling van vocaal en instrumentaal. Én er is altijd een concert bij met een uitstapje naar een ander genre. Dit jaar bijvoorbeeld naar het Franse chanson”.

Bij de programmering worden steeds weer andere ensembles uitgenodigd, maar musici die met verrassend nieuw repertoire komen worden soms een paar jaar later opnieuw gevraagd. “Ik geniet enorm van het merkbare plezier dat de bezoekers hebben. Ze bedanken ons ook vaak ‘Wat was het weer mooi’. Het geeft me zo’n voldaan gevoel aan deze gezamenlijke beleving een bijdrage te leveren. Ons team telt 11 mensen. Allemaal mensen met veel hart voor muziek”. Bij uitverkochte concerten kan Greetje soms mensen op de wachtlijst nog op het laatste moment blij maken met een opengevallen plaats. En ze vindt het erg belangrijk het publiek te verwelkomen. Zo ontstaan er allerlei contacten. “Ik ben van top tot teen op muziek ingesteld….”.

Meer weten? Kijk op:
www.kapeloptrijsselt.nl