Selecteer een pagina

“Door de draaikolk zwieren, dan hééft hij toch een schik!” “Ik werd gevraagd. Zo gaat dat bij mij. Door een nicht, die stopte”. Dat is nu 12 jaar geleden. Elke maandag van 18.30 tot 19.30 uur is Alie van der Wal (75) in zwembad de Beemd in Lochem te vinden. Samen met andere vrijwilligers helpt ze volwassen gehandicapten met het kunnen zwemmen. Drie mannen zijn zo gehandicapt, dat ze echt bij alles geholpen moeten worden. Dat gebeurt zoveel mogelijk door dezelfde vrijwilligers.

Door Ina Stoel
“Ik haal met mijn auto drie mensen met een verstandelijke handicap op. Zij wonen begeleid. Anderen komen met een taxi of worden ook opgehaald. Na het uitkleden en douchen is er eerst een kwartier onder begeleiding aerobics in het water. De rest van de tijd kunnen ze zwemmen, met de bal spelen, van de glijbaan af of in het warme bubbelbad. Wij, vrijwilligers, doen zoveel mogelijk mee. Sommigen kunnen door hun fysieke handicap helemaal niet zwemmen en dragen daarom een autoband of een stevige gordel. Dan is één op één begeleiding echt nodig. Je kunt je voorstellen, als je de héle dag in een rolstoel zit, niet zelfstandig kunt lopen of bewegen, hoe heerlijk het is dan een uur in het water wel te kunnen bewegen. De pret, die dan van de gezichten straalt, dat is zó leuk”. Er komen veertien gehandicapten tussen de 18 en 60 jaar. Ze zwemmen in het recreatiebad, het wedstrijdbad is te gevaarlijk en bovendien bezet door trainingen.

“Sommigen zijn net kinderen, ze hébben me toch een schik. Er is er één, die lacht om alles. Een ander staat te schreeuwen van plezier. Het eerlijke en directe van hen spreekt me aan. Zelf zwem ik een uur in de week en zó kom ik er nog een keer. Lastige kanten zijn er nauwelijks. Eén keer is er iemand weggelopen, dat was toen wel een hele toestand. En ach, met een beetje extra opletten, kan er eigenlijk weinig gebeuren”.

“Met Sinterklaas en net voor de vakantie trekken we extra tijd uit. Dan gaan we samen wat drinken en eten bitterballen in de kantine van het zwembad. Iemand met het downsyndroom speelt dan voor Zwarte Piet. De cliënten komen bijna allemaal uit Lochem, de vrijwilligers ook van elders: Barchem, Laren, Eefde. Eén cliënte is naar Hengelo verhuisd en wordt elke week door haar vader gebracht. Prachtig toch!” Alie heeft bed en breakfast en een grote tuin. “Vroeger hadden we een fruitbedrijf en een winkeltje op de deel. Pieterpad wandelaars kunnen ook nu nog koffie met koek bij haar krijgen. Ik ga graag met mensen om en zo doe ik wat ik leuk vind”