Selecteer een pagina

Dit weekend is het zover. Het Nederlands Kampioenschap Eventing paarden 2018. Hendrik Jan Arendsen Raedt en Eva Tinneveld uit Barchem hebben het samen met zo’n dertig andere vrijwilligers razend druk. In juli beginnen ze al met de voorbereidingen voor deze grote Eventing. Elke woensdagavond om half acht starten ze met koffie en werken een aantal uren met zes tot twaalf man/vrouw. En prompt om half elf laten ze alles vallen voor een gezamenlijk biertje.

Door Ina Stoel

“We gáán ervoor met z’n allen en dat is voor mij erg belangrijk”, vertelt Eva. Hendrik Jan vult aan: “We doen het wel met een héle club. Anders kan het ook niet, zo’n groot evenement. Het is belangrijk er lol in te hebben. En door vroeg in het jaar te beginnen, voorkom je dat er te veel druk op komt te staan.”

Beiden rijden al van jongs af aan. Hendrik Jan vanaf zijn vijfde op een Shetlandpony. Daarna stapte hij over op paarden. Hij reed jaren allround. Al op zijn 18e nam hij deel aan het bestuur van de rijvereniging. Nu coördineert hij de cross-opbouw. Eva startte op haar zesde met pony rijden. Vooral dressuur rijden is haar ding. Tien jaar geleden werd ze gevraagd het secretariaat van de paardencross op zich te nemen. “Het is veel werk, maar ik doe het met plezier. Mijn werk bestaat vooral uit het inschrijven van de deelnemers en checken of ze startgerechtigd zijn. En op de wedstrijddagen zelf er zijn voor de algehele organisatie”. De Eventing bestaat uit een dressuurproef, een springconcours en het crosscountry rijden. De hindernissen onderweg zijn zoveel mogelijk natuurlijk. “We proberen wel elk jaar een aantal nieuwe hindernissen te maken. Dat is voor ons een uitdaging”, zegt Hendrik Jan.

De cross is er al vanaf 1985. Afhankelijk van het aantal deelnemers duurt deze Eventing twee of drie dagen. Hendrik Jan: “De voorbereidingscommissie bestaat uit zeven leden. Op de dagen zelf zijn we wel met zo’n 80 vrijwilligers. Bij mij zit het doen van vrijwilligerswerk waarschijnlijk in de genen. Mijn beide ouders en zussen vervullen ook bestuursfuncties. En de crossorganisatie heb ik altijd aangehouden. Het is zó leuk om te doen. Dat is ook nodig, anders werkt het niet”. Ook Eva ziet hindernissen meer als uitdagingen. “Er doen zo’n 350 tot 400 paardenliefhebbers mee in leeftijd tussen 8 en 70 jaar. Ik krijg zoveel terug, als ruiters met enthousiasme zeggen, dat er weer een mooie wedstrijd is neergezet. Gaaf bij de crosscountry door een mooi stuk bos te rijden. En voor de kinderen is er veel te beleven bij de hindernis waterbak”