Selecteer een pagina

Ze lopen sinds ongeveer drie jaar mee als wandelbegeleiders van een wandelgroep en genieten nog altijd met volle teugen. Ellie de Groot, Marijke van den Berg, Martine Savi zorgen dat de wandelingen vlot verlopen. Iedere maandagochtend om 10.00 uur gaat de groep op stap. En sluiten af met een kop koffie of thee bij het Stadshuus.

Door Wendy Goodin

In totaal lopen er zo’n 24 wandelaars mee. Niet allemaal tegelijk; zo’n twaalf tot zestien mensen per keer, afhankelijk van het weer of van vakanties. De deelnemers komen overal vandaan en de samenstelling wisselt. Ellie: “Het is echt een groep voor iedereen, dat maakt het leuk.” Na gezamenlijk bijeenkomen vertrekken de wandelaars in twee groepen; een sociale en een meer sportieve groep. Martine: “In de sociale groep wordt er meer uitgewisseld, meer gepraat onderweg. De sportieve groep heeft de pas er flink in.” Ellie kan heel duidelijk aangeven waarom ze wekelijks zo geniet als wandelbegeleider: “Voor mij is het een geweldig goed begin van de week.” Martine herkent dit: “De wandelclub begeleiden is echt een stok achter de deur om wekelijks te lopen. Ook als het weer er minder uitziet.”

Het valt de vrouwen overigens op dat de weergoden hen gunstig gezind zijn. “Het is bijna nooit slecht weer tijdens het lopen. Soms is het tot vijf minuten voor we gaan, regenachtig. Maar klokslag tien is het weer droog!”

Wat het vrijwilligerswerk ook mooi maakt zijn de verhalen die ze ‘cadeau’ krijgen tijdens de wandelingen. Martine: “Wandelen met een groep is leuk omdat je heel makkelijk met elkaar praat.” Volgens Martine is de groep erg laagdrempelig: “Het is ‘makkelijk en los’. Je komt alleen als je zin hebt. Aan- en afmelden hoeft niet.” Wel is er een gouden regel: om klokslag 10.00 uur vertrekken ze vanaf het Stadshuus in Lochem. “We wachten nooit op laatkomers. Soms sluit er daarom wel eens iemand later in de wandeling aan.” In de rol van wandelbegeleider kun je zelf de route bepalen. Ellie: “Daarin vind ik het leuk om zoveel mogelijk variatie te vinden.” De routes lopen zo veel mogelijk buiten de drukke bebouwing: over de Enk, de Lochemse berg, de Paasberg of langs de Berkel. Naast het uitzetten van de routes informeren de wandelbegeleiders de deelnemers als de wandeling niet door kan gaan, bijvoorbeeld bij extreem weer. Ook onderhouden ze contact met het Stadshuus waar de koffie wordt gedronken. Er is overigens nog ruimte voor een wandelbegeleider. Heb je interesse? Mail naar:
c.braak@welzijnlochem.nl.

Wil je meelopen? Kom maandagochtend 10.00 uur naar het Stadshuus.