Selecteer een pagina

Er hangen diverse oorkondes ingelijst aan de muur. En 3 jaar geleden heeft Dirk een lintje opgespeld gekregen door de burgemeester. Koninklijk onderscheiden als lid van de Orde van Oranje Nassau. Voor Dirk Rossel uit Barchem een grote verrassing. “Daar doe ik het natuurlijk niet voor”, benadrukt Dirk. “Ik vind het erg belangrijk nuttig te zijn voor de gemeenschap. En zeker in een klein dorp, als je elkaar kunt helpen, moet je het doen”.

Door Ina Stoel

Dirk was 29 jaar penningmeester van de wandelsport. Hij houdt van wandelen en het spreekt voor hem vanzelf, dat je dan ook iets doet voor je vereniging. Aansluitend werd hij gevraagd vrijwilligerswerk te doen voor de folkloristische dansgroep, waar zijn vrouw begeleidster is. Ze traden in vrijwel alle landen binnen Europa op. “Het gaat hierbij om streekgebonden dansen. Er is een verhaal bij te vertellen”. Het gaat hen beiden aan het hart dat deze vorm van dansen aan het wegkwijnen is.

Dirk werd voor veel gevráágd. Voor het 750 jaar hebben van stadsrechten in Lochem in 1983, het nieuwe stadhuis werd toen door koningin Beatrix feestelijk geopend. Dirk vertegenwoordigde destijds Barchem.  Tochten uitzetten voor de avond4daagse. Verkeersregelaar voor van alles. Helpen bij de restauratie van de kerk. Het onderhoud van de vuilnisbakken van Eekvenne, waar een speelbos en een speeltuin is. Brigadieren voor de school op vrijdagmiddag. Op de bus rijden om mensen van huize Anke Marjolein van en naar de kerk en van en naar zwembad de Beemd te rijden. “Wellicht moet Dirk eens een cursus ‘Nee leren zeggen’ volgen”, grapt zijn vrouw. Dirk beaamt dat het ook wel eens te gek wordt. Hij zit in het Centraal Bestuur, dat alle verenigingen in Barchem overkoepelt. “Het is altijd moeilijk mensen te vinden voor bestuursfuncties”.

Door een ongeluk is hij net voor zijn pensioen uit zijn werk geraakt: een zelfstandig klussenbedrijf voor schoorsteenvegen. Gelukkig bleek er een opvolger te zijn. En hij en zijn vrouw verloren hun zoon aan de ziekte MS. Dirk weet dus ook als ervaringsdeskundige hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. “Vroeger kwijnden gehandicapten weg binnen zittend in een tehuis of in de tuin. Nu kunnen ze ook een hobby uitoefenen of een sport bedrijven en dus genieten. Professionals kunnen het niet alléén. Oók als er onverwacht iets gebeurt heb je andere mensen in de buurt nodig. En dat willen Dirk en zijn vrouw graag zijn!”.

Binnenkort wordt Barchhulp gelanceerd. Kleine klussen voor mensen, waar moeilijk een professional voor te krijgen is. En wat zo’n klusje ook veel te duur maakt. Dirk wordt hiervan het boegbeeld. Zijn foto komt op posters van de actie van Stichting Welzijn Lochem te hangen: vrijwilliger#ik ook. “Ik ben een Bekende Barchemer geworden”, grijnst Dirk.