Selecteer een pagina

Als er een is die enthousiast kan vertellen over vrijwilligerswerk, dan is het Erik Bötzel uit Gorssel. “Mijn vader deed allerlei vrijwilligerswerk. Ik kreeg het dus met de paplepel ingegoten en nu doet zich bij ons dezelfde situatie voor want onze zoon Jur is als bestuurslid van de Oranje Vereniging ook al actief als vrijwilliger”. Erik glimt van oor tot oor als hij vertelt over zijn passie. ” Ik ben al vanaf mijn twaalfde bij het vrijwilligerswerk betrokken. Eerst bij de jeugdsozen, later bij de vogelvereniging De Volière, waar ik met Evert Beltman de tentoonstellingen organiseerde.”

Door Roel Hendriks
De superlatieven over het vrijwilligerswerk rollen als zoete broodjes over tafel. “Als ik mogelijkheden zie, doe ik vrijwilligerswerk. Iedereen heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid, anders kan een samenleving niet goed functioneren”. Hij noemt als voorbeeld zijn inzet voor het populaire spektakel ‘Gorssel huilt’ dat jarenlang op het Nijverheidsplein honderden Gorsselnaren een uitgelezen mogelijkheid bood om gezamenlijk een daverend feest te vieren. Hoewel het feest dit jaar niet doorgaat kan Bötzel er nog van genieten: “Als jong en oud je na afloop komen bedanken voor de mooie avond, geweldig, geweldig!” Dit gevoel bekruipt hem ook als bestuurslid van het openluchttheater. “Dit was vroeger mijn speeltuin en nu is het weer een plek waar mijn grote ideaal, mensen verbinden, werkelijkheid wordt”. Voor Bötzel zijn de artiesten geen doel, maar een middel om mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar te brengen.

Hij weet ook dat er op allerlei gebied een gebrek is aan vrijwilligers. “Mensen zeggen vaak dat ze geen tijd hebben, maar laatst hoorde ik iemand zeggen dat mensen die nooit ergens tijd voor hebben niet met tijd kunnen omgaan en daar was ik het wel mee eens”. Volgens Erik heb je ‘ambassadeurs’ nodig om mensen te laten zien hoe leuk het is. Hij oppert het idee dat mensen wellicht iets korter zouden kunnen werken in ruil voor vrijwilligerswerk. “De overheid moet beseffen dat zonder vrijwilligers de maatschappij niet goed kan functioneren”. Bötzel is geen voorstander van een verplichting. “Je moet het leuk vinden om iets voor anderen te kunnen doen, als je het met tegenzin doet, wordt het niks”.

Hoe lang gaat Erik Bötzel nog door met vrijwilligerswerk? “Daar denk ik op dit moment nog helemaal niet aan, maar als ik merk dat het meer energie kost dan het oplevert stop ik”.