Selecteer een pagina

Keimpe Bloem (42), vrijwilliger bij LochemEnergie: “In de jaren ’90 was ik vrijwilliger in een jongerencentrum in Amsterdam. Ik was penningmeester, boekte bandjes en organiseerde internationale uitwisselingen. Op IJburg zat ik in het Vereniging van Eigenaren (VvE) bestuur en ik heb toen de zonnepanelen op ons gezamenlijke dak geregeld.”

Door Ina Stoel
“In het kader van het landelijke energieakkoord maakte ik als vertegenwoordiger van de VvE kennis met LochemEnergie. Ik had in 2009 nog nooit van Lochem gehoord. Het verraste me hoe toonaangevend deze energiecoöperatie was, hoeveel mooie projecten ze onder handen hadden en het enthousiasme, de creativiteit en het vele werk dat deze club ook toen al realiseerde”.

Keimpe (docent economie, vader van twee dochters en enthousiast drummer in een band) wilde samen met zijn vrouw hun kinderen laten opgroeien op een plek met meer natuur, een andere mentaliteit en toch een goede bereikbaarheid. Het werd Lochem. “Duurzaamheid vind ik erg belangrijk. Het ergerde me in Amsterdam hoeveel potentieel er bleef liggen door platte daken niet te bedekken met zonnepanelen”. Toen er door hun schoolgaande kinderen en een 0,8 baan meer ruimte kwam, sloot Keimpe zich bij LochemEnergie aan. “Ik werk hier als één van de vijftien energiecoaches van LochemEnergie. Het doel is met mensen te kijken naar energiebesparing én energieopwekking. Wij denken mee met de wens van de klant. De meesten vinden ons via het energieloket van de gemeente. LochemEnergie is een burgerinitiatief. De meeste mensen willen ofwel geld besparen op energie, of een verhoging van het wooncomfort of benaderen ons vanuit idealisme. Ik vind het prachtig als we zaken in huis of in de woonomgeving vinden die goed zijn voor het milieu, die het wooncomfort verhogen en waar t.z.t. ook nog geld op te verdienen is”. Gesprekken met energiecoaches van één à twee uur zijn gratis zowel voor burgers als bedrijven. Keimpe: “Gemiddeld doe ik één gesprek per week. Met een warmtecamera worden energielekken via de muren en het dak opgespoord. Isoleren is bijna altijd een verbetering, net als verwarmen met lage temperaturen. Voor rekenwerk en uitvoering moet uiteraard een energieadviseur of een aannemer ingeschakeld worden. We zijn actief op verschillende terreinen, samenwerken is daarin essentieel”. Er zijn zo’n 55 vrijwilligers bij LochemEnergie. Er is plaats voor méér. “We ontwikkelen ons door thema-avonden. Onze disciplines lopen uiteen van architect tot bouwvakker. En er zijn stagiaires van de universiteit.”