Selecteer een pagina

De winkel ‘Eerlijk!Genieten’ staat pal tegenover de trots van Gorssel, museum More. “Vooral in de zomer komen veel bezoekers van dit museum onze winkel binnen”, vertelt Rian van Holten. Sinds drie jaar draait de Wereldwinkel zelfstandig. “Dat geeft ruimte in te spelen op lokale initiatieven, zoals de verkoop van Afrikaanse beeldjes van African Harfsen.

Door Ina Stoel
De winkel bestaat al meer dan 30 jaar. Ooit begonnen met de verkoop van Fairtrade koffie voor de supermarkt door leden van GOVOS (Gorssel voor Ontwikkelingssamenwerking) is dit fraaie winkeltje nu alweer 10 jaar gevestigd in de Everdinahof. Rian, neonatologie verpleegkundige van beroep, werkt er sinds een jaar of vijf. Voorheen deed ze vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen, zoals helpen met computeren, brigadieren en lezen. De organisatie van de collecte voor de maag/darmstichting en zelf collecteren doet ze ook nu nog.

Er zijn zo’n 25 vrijwilligers aan deze Wereldse Kadowinkel verbonden. “Toch zouden we er graag collega’s bijhebben. Dit aantal is onvoldoende om het rooster rond te krijgen. Kennis van de Nederlandse taal en klantvriendelijkheid is een vereiste. Met een kassa en pin omgaan kan worden geleerd. Als een vrijwilliger zich aanmeld worden er drie dagdelen gepland om mee te draaien.” Rian geniet erg van het contact met klanten en collega’s en vindt het werk leuk. Dat het indirect de derde wereldlanden steunt voelt goed. “Het valt me op, dat er onder de klanten veel mensen zijn, die zelf elders in een Wereldwinkel helpen. Ik doe dat zelf ook, kijken hoe ze het in andere plaatsen doen.” Rian begint ’s ochtends met de spullen buiten te zetten. Ze kijkt of de kas klopt en vult indien nodig voorraden aan. In stille uren komt de stofdoek er soms aan te pas. “Het leukste is als mensen iemand iets willen schenken, maar niet goed weten wat. Ik doe dan allerlei suggesties, of we proberen samen een mooi pakketje te maken. Er zijn genoeg originele cadeautjes te vinden in de winkel.”

In “Eerlijk!Genieten” werken kan meer zijn dan alleen winkeldienst doen. Naast de functie van coƶrdinator en penningmeester zijn er commissies voor: inkoop food en non food, het prijzen van artikelen, etaleren, PR, activiteiten, roosteren, en het begeleiden van maatschappelijke stages. Een deel van de opbrengst gaat naar een educatief centrum in Bolivia. Daar wordt gezorgd, dat de ongeveer 70 kinderen opvang, les en 2 maaltijden per dag krijgen. “Hopelijk lukt het ons ooit nog het stoffige image van de Wereldwinkel kwijt te raken. Onlangs hadden we gezamenlijk een brainstormdag. Er kwamen weer veel verbeterideeĆ«n uit!”.